Jaaroverzicht: mijn reizen in 2016

Zoals elk jaar blik ik ook dit jaar weer terug op de reizen die ik maakte. In dit overzicht neem ik je nog één keer mee op reis door 2016, naar de landen, steden en dorpen die ik dit jaar bezocht. Kijk mee met mijn jaaroverzicht!

Jaaroverzicht 2016

Net zoals in het jaaroverzicht van 2015 laat ik je ook dit jaar weer zien waar ik in welke maand naar toe reisde. Het was een mooi reisjaar waarin ik een aantal landen voor de eerste keer bezocht, maar ook terugkeerde naar plekken waar ik al eens eerder was.

Februari

Hoewel een bezoek aan Noord-Korea al jaren op mijn reis wishlist stond, nam ik het besluit om er daadwerkelijk heen te gaan vrij impulsief. Miguel stelde voor om te gaan, ik vond het een geweldig idee en niet veel later zaten we op een informatiebijeenkomst over de reis naar Noord-Korea.
Het was een heel bijzondere reis; Noord-Korea is een land dat zó anders is dan Nederland, dat kun je nauwelijks begrijpen.
Doordat ik zelf in China woon vond ik het niet zo schokkend als ik had verwacht; voor veel mensen die er vanuit het westen naar toe reizen is het een behoorlijk grote cultuurshock.

dagelijkse leven in noord korea

Heb je de plogs van mijn reis naar Noord-Korea nog niet gezien? Lees ze dan alsnog; ze zijn de moeite van het lezen waard.

Plog 1: Arch of Triumph en stroomuitval

Plog 2: Kumsusan Memorial Palace

Plog 3: De DMZ & het Kim Il-Sun Plein

Plog 4: Een ritje in de metro van Pyongyang

Plog 5: Bowlen in Pyongyang

Ik maakte ook plogs van mijn reis naar Noord-Korea, die vind je op mijn YouTube-kanaal, in deze playlist.

April

In januari begon ik aan een nieuwe baan. Mijn visum moest omgezet worden, maar dat ging nog niet zo gemakkelijk. De aanvraagprocedure liep vertraging op en ik moest noodgedwongen een lang weekend naar Hong Kong. Helemaal niet vervelend! Ik was er een lang weekend en deed me vooral te goed aan het eten daar, bezocht markten en deed een dagdeel niets anders dan lui tv kijken en blogs tikken omdat de regen met bakken uit de hemel kwam vallen.

Ga je in het nieuwe jaar naar Hong Kong? Dan vind je het artikel over de verschillende markten van Hong Kong vast nuttig om te lezen.

doen in hong kong

Mei

Al het papierwerk voor mijn werkvisum was in orde en ik kon het gaan aanvragen! Het aanvragen van mijn werkvisum moest in Nederland gebeuren en dus vloog ik voor een kleine week naar Nederland om daar mijn visum aan te vragen.
Ik haalde alles uit dit bezoek wat ik kon. Zo kocht ik mijn schoenen voor de bruiloft, bekeek ik onze trouwlocatie en bracht ik tijd met familie en vrienden door. Het was fijn om na lange tijd weer even in Nederland te zijn.

Juni

Deze maand vloog ik al weer naar Nederland! Ditmaal voor dé dag. Aan het eind van de maand trouwden Miguel en we hadden een geweldige dag. Precies zoals we het in gedachten hadden, met de mensen die ons dierbaar zijn.
De vlucht naar Nederland toe zorgde trouwens wel voor wat stress. Ik miste een transfer en moest daardoor in plaats van Hong Kong – Amsterdam, Hong Kong – Dubai – Amsterdam vliegen! Hierdoor duurde reis niet alleen een stuk langer, door de krappe overstaptijd bleef mijn bagage ook nog eens in Dubai achter!

Lees alle trouwblogs nog eens terug.

getrouwd

Juli

Na onze trouwdag vlogen we een paar dagen later naar Kroatië. Een land waar we beiden nog nooit eerder waren geweest, maar waar we enthousiast over waren geworden na het lezen van blogverslagen en het bekijken van YouTube-filmpjes. We waren zo’n twee weken in Kroatië en bezochten onder andere Split en bezochten daarna de Plitvice Meren, Zadar en eindigden in Zagreb.

Wat te doen in Split?

vakantie naar Kroatie

Na terugkomst van onze huwelijksreis waren we nog even in Nederland. Voor mij was dat gepland, Miguel moest noodgedwongen langer blijven vanwege zijn visum. Het visum moest hij zelf in Den Haag aanvragen en onder het motto ‘als je er dan toch bent’ maakten we er een weekendje Den Haag van. We wandelden door Meijendel, maakten een boottocht met de Ooievaart en gingen naar het Escher Museum.

rondvaart met de Ooievaart in Den Haag
Een rondbaart met de Ooiervaart in Den Haag.

Oktober

In plaats van een week weg te gaan ging ik 2 dagen en een nacht weg. Ik bleef wel in de buurt; ik ging namelijk kamperen op de Chinese Muur! Na een flinke hike kwam ik, samen met de gids, op een deel van de muur terecht waar we zouden kunnen slapen.
Het slapen ging oké, het wakker worden en de wandeling terug verliepen wat minder soepel.
Hoe dat kwam?
Lees daarvoor de blog over het slapen op de Chinese Muur.
Of kijk de vlog die ik maakte over het kamperen op de Chinese Muur.

November

Eind november waren Miguel officieel 6 jaar samen. Om dat te vieren gingen we een lang weekend naar Shanghai. Een stad waar we zo’n 5 jaar geleden met enige regelmaat kwamen omdat we er vlakbij woonden, maar waar we nu al jaren niet meer waren geweest.
We fietsten onder andere door de oude delen van de stad, aten heerlijk Thais en bezochten het Shanghai Propaganda Poster Art Centre.

fietsen in shanghai

December

Dit jaar was echt wel een record als het om reisjes naar Nederland gaat. Deze maand ben (ik schrijf dit jaaroverzicht in Nederland) ik voor de derde keer dit jaar in Nederland!
Ik zag mijn nichtje voor de eerste keer, vierde kerst met familie, ging naar het theater en deed een poging mijn garderobe uit te breiden. Fail.

En dat niet alleen, ik maakte tijdens mijn vakantie naar Nederland ook een uitstapje naar Duitsland. Samen met mijn moeder, tante en nicht bezocht ik de kerstmarkt in Bremen. Een heel sfeervolle kerstmarkt met zo´n tweehonderd kraampjes.

Wat zal 2017 brengen?

De eerste reis voor 2017 is inmiddels al gepland. Eind januari vliegen Miguel en ik voor een week naar Langkawi, Maleisië. Maleisië bezocht ik al twee keer eerder; in 2005 en in 2011. Nu ik het zo opschrijf lijk ik er elke 5 jaar te komen, haha.
Mocht je al eens op Langkawi geweest zijn en tips hebben, deel ze gerust!

Verder hebben we nog niets geboekt, maar de kans is groot dat we in de zomer naar Zweden gaan!

Hoe was jouw reisjaar? En heb je al plannen voor 2017?

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

14 thoughts on “Jaaroverzicht: mijn reizen in 2016”

 1. Wat een mooi jaar Yvonne! Met als hoogtepunt natuurlijk jullie bruiloft 🙂 Qua reizen ben ik wel heel jaloers op jullie trip naar Noord-Korea. Lijkt me zo bijzonder! Al houdt iets me ook een beetje tegen om die kant op te gaan.. Fijne jaarwisseling alvast en veel plezier op Langkawi!

 2. Wat een mooi reis jaar voor jou/jullie. Noord Korea staat ook op mijn Azië lijstje! Heb je een favoriet als je ‘moet’ kiezen wat je de mooiste reis vond dit jaar? Voor mij staat Sri Lanka op 1 van dit jaar.

 3. Wat een bijzonder jaar qua reizen, met als hoogtepunt de bruiloft! Dat jullie samen in 2017 ook weer veel moois mogen zien! ✨

 4. Wat een prachtig haar heb je achter de rug! Met jullie bruiloft als hoogtepunt! Hong Kong vond ik ook fantastisch. Jammer dat het zo ver weg is haha

 5. Een leuke terugblik op een bijzonder jaar! Hele mooie reizen, een bruiloft, je nieuwe baan…helemaal goed! Ik hoop dat 2017 ook een geweldig jaar wordt voor jullie en alvast heel veel plezier gewenst op Langkawi!

 6. Wow, die reis naar Noord-Korea, dat lijkt me echt heel fascinerend. Ik ben nog nooit in Azië geweest maar hopelijk komt daar in 2017 verandering in. En leuk is dat he? Dat die tripjes naar Nederland dan aanvoelen als vakantie <3. Nog gefeliciteerd met jullie huwelijk en de beste wensen!

 7. Je hebt een mooi jaar achter de rug Yvonne, al is een van de hoogtepunten natuurlijk niet reisgerelateerd! 😉 Ik vond jouw fotoseries van Noord-Korea echt heel tof 🙂 Op een mooi, liefdevol en reislustig 2017!

 8. Mooi jaar! Fijne reisjes en een mooie bruiloft.

  Wat leuk dat je naar Zweden wilt gaan! Dat land staat redelijk hoog op mijn lijstje, ik bezocht alleen het zuiden. (En ik verloor er mijn paspoort, haha.)

 9. Wat een mooi reisjaar! Leuk dat je naar Langkawi gaat, het is echt prachtig! zonder eigen vervoer kom je echt nergens, dus huur een scooter, auto of fiets. Wij zijn met de cable car omhoog geweest naar de skye bridge, heel mooi, maar de rij is echt heel lang en het is best prijzig. Ik twijfel of ik het het helemaal waard vond. De mangrove is prachtig om te ontdekken! wij deden dit ook met een tour, je kan ook zelf naar het park en daar een bootje regelen. Verder is eiland hoppen in de omgeving ook heel leuk om te doen. Het was een van onze favoriete plekjes van Maleisië

 10. Wat een mooi overzicht! En zo grappig zoals jij ‘makkelijk’ even naar Noord-Korea gaat of een nachtje naar de Berlijnse Muur. Voor ons niet voor te stellen.

  1. Dank je!
   Ja, vreemd is dat wel he? Zo anders. Aan de andere kant gaan mensen die in Nederland wonen makkelijk op stedentrip in Europa, dat doe ik dan weer niet zo snel.

 11. Mooi jaar vol reizen Yvon, tof! En fijn dat jullie al bijna naar Langkawi gaan. Hier staat Maleisië nog op de wishlist, dus maak me vooral nóg meer nieuwsgierig! En ook naar Zweden!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares